مرد ثروتمندی مهمان پیامبر صلیاللهعلیهوآله بود. پیامبر فرزندش را روی پا نشانده بود و او را میبوسید. مرد با تعجب به پیامبر نگاه میکرد. با ناراحتی گفت: من ده فرزند دارم، اما تا به حال هیچ کدام آنها را نبوسیدهام.
پیامبر ناراحت شد. گفت: چه کنم که خداوند رحمت را از دل تو برداشته است!
محبت و خوشرفتاری با کودکان، نقش بسیار مهمی در تربیت صحیح آنها دارد. محبت، احساسات پاک کودکان را شکوفا میسازد و کمبود عاطفه و عقدههای روانی، دامنگیر فرزندان نمیشود. همچنین زمینه رحمت خداوند را فراهم میسازد.
امام صادق علیهالسلام میفرماید:
إنَّ اللهَ عَزَّوجَلّ لَیَرحَمُ الرَّجُلَ لِشِدَّةِ حُبِّهِ لِوَلَدِه1؛ خداوند بزرگ به آدمی برای شدت علاقه و دوستی به فرزندش، رحم میکند.
در روایت دیگری از ایشان آمده است:
أحِبُّوا الصِّبیَانَ وَ ارْحَمُوهُم وَ إذَا وَعَدتُّمُوهُم فَفُوا لَهُم فإنَّهُم لایَرُون إلّا أنَّکُم تَرزُقُونَهُم2؛ به کودکان محبت کنید و آنها را رحم نمایید و هرگاه به آنان وعدهای دادید، وفا کنید. زیرا آنها شما را روزیدهنده خود میدانند.
در سیره بزرگان نیز این آموزهها به خوبی رعایت میشود. در شرح حال عارف ربانی سیدمحمدحسن الهی طباطبایی آمده است:
همه فرزندان را دوست داشتند، ولی به دختران خود محبت و احترام خاصی داشتند و از آنها حمایت میکردند3.
همسر ایشان نقل میکند: به بچهها حرمت بسیار قائل بودند. از اول تا آخر میگفتند: اینها اولاد پیامبرند، اگر من تندی کنم خدا از من حساب میکشد. یک بار نشد حرف تندی بزنند یا کاری کنند که مثلاً بچهها بترسند4.
فرزند ایشان، سیدمحمد الهی میگوید:
دقیقاً یادم هست که با هم میرفتیم گردش. ایشان عصایش را برمیداشت، عبا را هم تا میکرد، میزد زیر بغلش و همینطوری میرفتیم گردش5.
یکی دیگر از مصادیق مهرورزی، بوسیدن کودکان است. بوسیدن فرزند علاوه بر اینکه علاقه و محبت ما را به کودک نشان میدهد و کودک عملاً این محبت را درک میکند، ثواب فراوانی هم برای والدین دارد.
امام صادق علیهالسلام از حضرت رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله نقل میکنند:
مَن قَبَّلَ وَلَدَه کَتَبَ اللهُ عَزَّوَجلّ لَهُ حَسَنَةً وَ مَن فَرَّحَه فَرَّحَهُ اللهُ یَومَ القِیامَة6؛ آن کس که فرزند خود را ببوسد، خداوند حسنهای در نامه عمل او مینویسد و هر کس که فرزندش را شاد کند، خدا او را در روز قیامت شاد خواهد کرد.
در روایت دیگری از امام صادق علیهالسلام نقل شده است:
أکثِروا مِن قُبلَةِ أولادِکُم فَإنَّ لَکُم بِکَلِّ قُبلَةٍ دَرَجَةٌ7؛ فرزندانتان را زیاد ببوسید، زیرا برای شما در هر بوسهای درجهای است.
فرزندان امروز، پدران و مادران و مسئولان فردا هستند. اگر به قدر کافی و به شایستگی محبت نبینند، به کمبود عاطفه دچار میشوند و در آینده، جامعه بانشاطی نخواهیم داشت.
پینوشتها
1. اصول کافی، ج2، ص82.
2. من لایحضره الفقیه، ج3، ص310.
3. الهیه، ص69.
4. همان.
5. همان، ص71.
6. اصول کافی، ج6، ص49.
7. وسایل الشیعه، ج5، ص126.
این مقاله در شماره 8 نسیم وحی نیز به چاپ رسیده است.
لباس فارغ التحصیلی
آنچه نباید به کودکان گفت
قوانین مردانه! خانم ها بدانند!
[عناوین آرشیوشده]
مهمانان دیروز: 21
همه مهمانان :321826
اگر چه عنوان این وبلاگ، علوم تربیتی انتخاب شده است، اما منظور رشته علوم تربیتی یا همان علم آموزش و پرورش نیست. بلکه در این وبلاگ علاوه بر مطالب تخصصی، به مسائل ریز و کاربردی در تربیت انسان و بهبود روابط خانوادگی نیز پرداخته شده تا مورد استفاده عموم قرار گیرد.
تربیت دینی فرزندان
وظایف والدین
معرفی کتابهای تربیتی
احادیث تربیتی
روشهای تربیتی کودکان
تشویق و تنبیه
الگوهای تربیتی
تقویت عواطف بین همسران
ویژگیهای کودکان
حسادت کودکان
اختلالات رایج کودکی
یادگیری و اختلالات آن
مناسبت ها و متفرقه
اضطراب امتحان
تعداد فرزندان
شعر
ویژه معلمان
زندگی
نوجوانان
تکنولوژی کامپیوتر
مذهب عشق
از یک عباس
شهید محمدهادی جاودانی (کمیل)
زیبایی
ماهنامه قرآنی نسیم وحی
مهربانی
خدای پروانه ها تو را می خواند
آسمون پر ستاره
روش های نوین تربیت و تدریس